Γαστρονομία

Το φαγητό στη Νάξο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Η κουζίνα του νησιού φημίζεται για την ποιότητα αλλά συνάμα και για την απλότητα στις γεύσεις της. Φυσικά τα υλικά που χρησιμοποιούν οι ναξιώτισσες μαγείρισσες είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ελαιόλαδο, εκλεκτά κρέατα και θαλασσινά, πλήθος τυριών, άφθονα χορταρικά και μυρωδικά είναι στη διάθεσή τους για να παράξουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
 
Στην περιήγησή σας στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε διάφορα παραδοσιακά πιάτα και ανάλογα στο μέρος που θα βρεθείτε κάτι καινούριο σας περιμένει. Ό,τι και αν δοκιμάσετε βασίζεται στο μεράκι και την ισορροπία που τα χαρακτηρίζει. Φυσικά η επίσκεψη στα χωριά της Νάξου κρίνεται απαραίτητη και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, προσφέροντάς σας μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις που θα σας συνοδεύουν για καιρό φεύγοντας.
 
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν συγκαταλέγονται:
  • Μπάτουδο
  • Ρόστο
  • Σεφουκλωτή
  • Προβάτσες με χοιρινό
  • Κολοκυθοπαστίτσα
  • Σιταρομαεριά
  • Χορτοτηγανίτες
  • Μαυρομάτικα φασόλια με σέφουκλα
  • Γούνες
  • Φασόλια με καβούρια
  • Θαλασσινά

 

Αλλά και γλυκά όπως:

  • Ξεροτήγανα (του γάμου)
  • Γλυκό κουταλιού κίτρο και καρυδάκι
  • Μελαχρινό
  • Αποκριάτικες τούρτες

 

 

Ξεροτήγανα

Για να γίνουν τα «ξεροτήγανα» του γάμου , μαζεύονται συνήθως οι μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού αλλά και οι πιο νέες, γιατί θέλει πολλά χέρια. Όλη αυτή η φασαρία συνηθίζεται να γίνεται στο σπίτι της νύφης. Βάζουν λοιπόν 25\30 κιλά αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, για να φτιάξουν τα « ξεροτήγανα», για να κεραστεί όλος ο κόσμος.

  • Τα υλικά για τα «ξεροτήγανα» είναι:
  • 25 / 30 κιλά αλεύρι
  • 2 κιλά χυμό πορτοκάλι
  • 2 κιλά αλισίβα ( γίνεται από τη στάχτη)
  • λίγη σόδα
  • αλάτι
  • ρακί ( όσο πάρει για να γίνει ένα σφιχτό μίγμα ) 
  • Στη συνέχεια ανοίγουν το φύλλο, το κόβουν με ειδικά
  • μαχαιράκια και το τηγανίζουν σε άφθονο λάδι.


 

Μπάτουδο

Υλικά που χρειάζονται:

  • Κατσικάκι (μπροστινό κομμάτι ως τα πίσω) μπούτια
  • 1 κιλό σέφουκλα
  • 1 ματσάκι μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο και άνηθο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κούπες γλασέ ρύζι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια λάδι
  • 1 κιλό πατάτες
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε το κρέας αφού του αφαιρέσουμε τα πίσω μπούτια διατηρώντας ανέπαφη τη μεμβράνη, το πλένουμε και το αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με μια κούπα λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά, όταν μαραθούν βάζουμε 1 ½ ποτήρι νερό. Όταν το μίγμα πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει λίγο ακόμα και να τραβήξει το νερό. Το μίγμα είναι έτοιμο και τοποθετείται στο κατσίκι ράβοντας τη μεμβράνη προσεκτικά. Προσθέτουμε και τις πατάτες με το λάδι και λίγο νερό και το ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία περίπου τρεις ώρες. Στο ενδιάμεσο το γυρνάμε για να ψηθεί ενιαία. 

 

 

Ρόστο

Υλικά που χρειάζονται:

  • 1 μπούτι χοιρινό (3 κιλά)
  • 1κεφάλι σκόρδο
  • 2 κούπες λάδι
  • 3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά σούπας από αλάτι και πιπέρι
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Κάνουμε πολλές τρύπες στο κρέας και τοποθετούμε το σκόρδο με το αλατοπίπερο. Στην κατσαρόλα το σοτάρουμε με το λάδι λίγα λεπτά ομοιόμορφα και ρίχνουμε τον πελτέ, το κρασί και  το νερό και το αφήνουμε να βράσει για 2-3 ώρες μέχρι να δέσει η σάλτσα και το κρέας να είναι μαλακό.

   

 

this is naxos magazine
Sponsors