Γενικές Πληροφορίες

Η Νάξος αποτελεί ένα νησί με πλούσιο πολιτισμικό υπόβαθρο. Η λαογραφική της παράδοση είναι μεγάλη και έντονη με εκδηλώσεις και δράσεις που διαδραματίζονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Απόκριες

Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά έθιμα της Νάξου που γιορτάζεται με πανηγυρικό τρόπο το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Γάμοι

Ο γάμος αποτελεί μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση και στη Νάξο ένα σημαντικό έθιμο που κρατά ως και σήμερα με προσήλωση στην παράδοση του τόπου.

Ρακιτζά

Ονομάζεται έτσι η διαδικασία απόσταξης της ρακής, συναντάται επίσης και η λέξη καζανέματα. Πρόκειται για ένα έθιμο με μακρόχρονη πορεία που διατηρείται από γενιά σε γενιά πιστό στην παράδοση αφού ο τρόπος παραγωγής παραμένει ακόμα ο ίδιος.

Χοιροσφάγια

Πρόκειται για ένα ακόμα αποκριάτικο έθιμο που τελείται εδώ και χρόνια στα ορεινά χωριά της Νάξου. Στις μέρες μας το έθιμο δεν πραγματοποιείται με παρουσία κόσμου.

Κυριακή των Βαΐων

Σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και εορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στην πόλη των Ιεροσολύμων έξι μέρες πριν τη μαρτυρική του σταύρωση.

Μεγάλη Παρασκευή

Πρόκειται για ημέρα πένθους για τη χριστιανοσύνη και για αυτό κατά τη διάρκειά της δεν ακούγεται μουσική, οι άντρες δεν παίζουν στα καφενεία και γενικά επικρατεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα

Το βράδυ της 23 του Ιούνη, την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Ιωάννου στα χωριά της Νάξου οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στις πλάτσες, ανάβουν φωτιές και καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια πηδώντας ο καθένας τρεις φορές πάνω από τη φωτιά.

Πάσχα

Οι γιορταστικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πανηγυρικά με τη Λαμπρή, την Κυριακή δηλαδή του Πάσχα.

Χριστούγεννα

Αποτελούν τη σημαντικότερη εορτή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδος έτσι και στη Νάξο κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή των κατοίκων.

Πρωτομαγιά

Η πρώτη μέρα του Μαΐου βρίσκει τον κόσμο της Νάξου στην ύπαιθρο, να μαζεύει λουλούδια για να φτιάξει το γνωστό Μάη.

Παραδοσιακά παιγνίδια

Ανήκουν στα έθιμα που αναβιώνουν συχνά στα χωριά του νησιού σε διάφορες περιόδους όπως τις απόκριες και το Πάσχα κρατώντας ζωντανή τη μνήμη.
this is naxos magazine
Sponsors