Πάνορμος

Πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού αφού τα 54 χιλιόμετρα που απέχει από το λιμάνι την καθιστούν απρόσιτη. Αξίζει τον κόπο ωστόσο η επίσκεψη σε αυτήν,  ειδικά για τους επισκέπτες που διαθέτουν πλωτό μέσο και για αυτούς που θα παραμείνουν αρκετές μέρες στο νησί.

Μπορείτε να συνδυάσετε το ξεκίνημα της μέρας σας με ένα πλούσιο πρωινό στο όμορφο χωριό της Απειράνθου και να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τη Μουτσούνα. Οδηγώντας προσεκτικά από την Απείρανθο θα έχετε μια υπέροχη πανοραμική θέα προς τη θάλασσα σε ένα περιβάλλον πραγματικά μαγευτικό. Οι πεταλωτές στροφές χρήζουν της προσοχής σας αλλά συνάμα σας δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση, πως ουρανός και θάλασσα γίνονται ένα. Στη διαδρομή σας συναντάτε τον εναέριο σιδηρόδρομο με τα βαγόνια του που άλλοτε μετέφερε τη σμύριδα από τα ορυχεία της Κορώνου στο λιμάνι της Μουτσούνας. Μόλις φτάσετε στο γραφικό αυτό μέρος ξεκινά μια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα αρκετών χιλιομέτρων με διάφορους αξιόλογους κόλπους όπως τα Λιγαρίδια, το Κανάκι, η Ψιλή Άμμος και ο Κλειδώς. Στη διαδρομή υπάρχουν ταβέρνες για να προμηθευτείτε νερό γιατί στον Πάνορμο δεν υπάρχει κάτι.

Αφού διανύσετε λοιπόν γύρω στα 15 χιλιόμετρα μετά τη Μουτσούνα ο δρόμος τελειώνει και μπροστά σας προβάλλει ο όρμος του Πάνορμου. Μικρός στενόμακρος προστατευμένος κόλπος που σχηματίζει φυσικό λιμάνι και συχνά φιλοξενεί σκάφη που βρίσκουν εκεί κατάλληλο αγκυροβόλιο. Τα νερά του διάφανα σε γαλαζοπράσινες αποχρώσεις θα σας συναρπάσουν. Στην παραλία βρίσκονται μερικοί φοίνικες και λίγα δέντρα που διαθέτουν σκιά αλλά είναι προτιμότερο να έχετε μεριμνήσει για αυτό. Μερικά σπιτάκια στα αριστερά του κόλπου ολοκληρώνουν το σκηνικό της παραλίας. Στο βάθος το μάτι ατενίζει προς τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά αλλά και την Αμοργό.

Η παραλία προσφέρεται για τους λάτρεις της κατάδυσης με ενδιαφέροντα βυθό αλλά και για περιήγηση με τη μάσκα σας στα δεξιά του λιμανιού. Αξίζει να περάσετε αρκετές ώρες απολαμβάνοντας στο έπακρο τη γαλήνη και την ηρεμία που σε πλημμυρίζει το περιβάλλον απομακρυσμένο από καθετί που ονομάζεται οργανωμένο. Γραφικό και συνάμα αυθεντικό θα σας διοχετεύσει με τον καλύτερο τρόπο την αύρα του, δεν έχετε παρά να αφεθείτε!
this is naxos magazine
Sponsors