Καλαντός

Αν πρόκειται να περάσετε στο νησί της Νάξου αρκετές ημέρες διακοπών αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την πιο απομακρυσμένη αλλά πολύ ξεχωριστή παραλία του νησιού. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Φιλότι όπου θα συναντήσετε και πινακίδες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας νωρίς το πρωί παίρνοντας το πρωινό σας είτε στο Χαλκί είτε στο χωριό του Φιλοτίου κάτω από την υπέροχη σκιά που χαρίζουν οι δυο αιωνόβιοι πλάτανοι στην κεντρική πλατεία με τα καφενεία. Μόλις γεμίσετε ενέργεια και προμηθευτείτε με τα απαραίτητα εφόδια, νερό και τρόφιμα αφού ενδέχεται στο Καλαντό να μην λειτουργεί η αυτοσχέδια ταβέρνα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας.

Στην πορεία θα συναντήσετε ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία του νησιού. Φυσικά η αναφορά γίνεται στον πύργο του Χειμάρρου. Αναμφίβολα αποτελεί ένα μνημείο σύμβολο και κόσμημα παράλληλα για τον τόπο, στέκεται επιβλητικός με ύψος 15 μέτρων σε ένα τοπίο ερημικό και σκληρό. Πρόκειται για κτίσμα του 4ου αιώνα π.Χ σε κυκλική μορφή. Η αμυντική του μορφή εμφανής από τις πολεμίστρες και το μοναδικό του παράθυρο χτισμένο στα 10 μέτρα. Διαθέτει διπλό τοίχο φτιαγμένο από μεγάλους όγκους μαρμάρου της περιοχής που συνδέονται μεταξύ τους με μικρότερους λίθους και η αρμολόγηση γίνεται από πηλό και λάσπη. Επίσης έχει ένα ισόγειο και τρεις ορόφους στον εσωτερικό του χώρο που ενώνονται με αξιόλογη μαρμάρινη σκάλα. Η στέγη του δεν έχει σωθεί αλλά πιθανολογείται πως έφτανε τα 18 μέτρα χωρίς να είναι σίγουρο το σχήμα της. Το όλο οικοδόμημα είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί υψηλό δείγμα αρχαίας αρχιτεκτονικής.

Εξίσου σημαντική για το μάτι είναι η διαδρομή πριν και μετά τον πύργο. Πανοραμική θέα κατεβαίνοντας από το Φιλότι έχοντας πίσω το βουνό του Ζα  και στο βάθος τη θάλασσα. Κινούμενοι στην κοιλάδα θα συναντήσετε ένα παράξενα απόκοσμο τοπίο από μεγάλες πέτρες σπαρμένες στα χωράφια που μοιάζουν να προήλθαν από βροχή μετεωριτών! Αν προσθέσει κανείς πως η περιοχή είναι ακατοίκητη και το μοναδικό που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή είναι κάποιο κοπάδι ή μερικές αγελάδες  το τοπίο αποκτά ακόμα πιο μυστηριακό χαρακτήρα.  

Η διαδρομή σας αποζημιώνει όταν αντικρύσετε την υπέροχη παραλία. Από τους λιγοστούς φυσικούς απάνεμους κόλπους του νησιού, με μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει μια μικρή λίμνη και στην προέκταση της θάλασσας το μάτι σας θα αντικρύσει το νησί της Ηρακλειάς. Αν είστε τυχεροί και συναντήσετε ανοικτή την αυτοσχέδια καντίνα τιμήστε την αφού οι νοστιμιές των ντόπιων θα σας αποζημιώσουν δεόντως.

Απολαύστε λοιπόν την υπέροχη αυτή παραλία για ώρες κολυμπώντας, παίζοντας, αγναντεύοντας το υπέροχο τοπίο, εξερευνώντας το βυθό και με μια λέξη χαλαρώνοντας. Το μέρος είναι γαλήνιο και μαγευτικό και δεν έχετε μονάχα παρά να ξοδέψετε πολλές ώρες και να το εγκαταλείψετε γεμάτοι ενέργεια. 
this is naxos magazine
Sponsors