Ναός του Απόλλωνα (Πορτάρα)

Πρόκειται για την πιο επιβλητική «Πόρτα» των Κυκλάδων, τη γνωστή στους ντόπιους Πορτάρα στη θέση Παλάτια. Στο βράχο πάνω δεσπόζει με το μεγάλο της μέγεθος διαστάσεων 54μ επί 28μ. Ήταν η πόρτα του ναού αφιερωμένου στο θεό Απόλλωνα στο νησάκι Παλάτια, η σύνδεση με το πλακόστρωτο αποτελεί έργο της νεότερης ιστορίας.

Κτίσμα του 6ου αιώνα π.Χ αποτελείται από 4 μονόλιθους κατασκευασμένους από ναξιακό μάρμαρο με μήκος πάνω από 6 και βάρους περίπου 20 τόνων. Γύρω στο 530π.Χ ξεκίνησε η κατασκευή του ναού από τον τύραννο Λύγδαμη η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ιστορία του ναού έχει διάφορες φήμες να τον ακολουθούν. Το ορθογώνιο σχήμα του έχει προσανατολισμό προς τη Δήλο και πιθανή συσχέτιση με το θεό Απόλλωνα.
 Τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ο ναός μετατράπηκε όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο σε βασιλική εκκλησία και παρέμεινε έτσι ως την περίοδο της ενετοκρατίας. Διάφορα μαρμάρινα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Κάστρου. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία στα Παλάτια εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη που στη συνέχεια έκλεψε ο Διόνυσος.
this is naxos magazine
Sponsors