Ναός της Δήμητρας στο Γύρουλα (Σαγκρί)

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί όπου και θα συναντήσετε την αντίστοιχη πινακίδα λίγο πριν την είσοδο του χωριού στο αριστερό σας χέρι. Η περιοχή ονομάζεται Γύρουλας και ο ναός που είναι αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα της Νάξου.
Κτισμένος μεταξύ 530-520 π.Χ. από λευκό μάρμαρο δεσπόζει στο ύψωμα μιας εύφορης πεδιάδας με θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς το βουνό του Ζα. Τον 6ο αιώνα το αρχαίο ιερό διαμορφώθηκε σε χριστιανική βασιλική εκκλησία.

Κάτω από το αρχαϊκό ιερό που σήμερα έχει αναστυλωθεί θα συναντήσετε ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο, βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του και τον τρόπο που είναι εναρμονισμένο με το υπόλοιπο τοπίο. Σε αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε τα αρχαιολογικά τμήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση καθώς και ευρήματα που υποδηλώνουν την σπουδαιότητα του τόπου.
Το μουσείο διαθέτει δύο τμήματα. Στην πρώτη αίθουσα μπορείτε να δείτε τμήματα του αετώματος, της στέγης του ναού καθώς και το τμήμα των εσωτερικών κιόνων. Ιδιαίτερης σημασίας τα αγάλματα των κούρων αλλά επίσης και οι επιγραφές με τις αφιερώσεις στους θεούς. Στη δεύτερη αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην εκκλησία θα βρείτε το εσωτερικό μέρος του παλαιοχριστιανικού ναού, μέρη από τον άμβωνα και το χαρακτηριστικό της μαρμάρινο παράθυρο. Ακόμα θα βρείτε λυχνάρια και μήτρες που άλλοτε χρησιμοποιούνταν στις κεραμικές κατασκευές.  
this is naxos magazine
Sponsors