Απόκριες στη Νάξο

Οι Απόκριες κορυφώνονται το τετραήμερο της 24-27 Φεβρουαρίου και η Νάξος ετοιμάζεται και φέτος να βάλει τα γιορτινά της με ξεχωριστές εκδηλώσεις. Σας καλεί ολόψυχα  να βιώσετε ξεχωριστές στιγμές αφιερωμένες στο θεό του κρασιού και του γλεντιού, το Διόνυσο αλλά και έθιμα βγαλμένα από την παράδοση χρόνων.
Στη Χώρα την Παρασκευή θα γίνει η αναβίωση του εθίμου «Μεθυδότεια», ακολουθεί το Σάββατο η περίφημη «Λαμπαδηφορία» στο Κάστρο και το κλείσιμο των εκδηλώσεων την Κυριακή με το Καρναβάλι στην παραλία.

Στο Φιλώτι την Τσικνοπέμπτη γίνονται τα «Χοιροσφάγια» και διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις καθώς και την Κυριακή το «Αποκριάτικο Οδοιπορικό» που θα ξεκινήσει το πρωί από την Κωμιακή και θα περάσει από Σκαδό, Κόρωνο, Απείρανθο, Φιλώτι, Δαμαριώνα για να καταλήξει στο Χαλκί με την κορύφωση του γλεντιού που θα συνοδεύεται από άφθονο κρασί και μεζέδες.

Στην Απείρανθο την Κυριακή έχουν την τιμητική τους οι «Κουδουνάτοι» που δονούν το χωριό με τα περίφημά τους κουδούνια καθώς και το πλήθος κόσμου που στήνει το γλέντι στην πλατεία του χωριού.Τέλος στα χωριά του Κυνιδάρου, της Μονής ,των Εγγαρών και της Γαλήνης το τριήμερο αναβιώνει με επισημότητα το έθιμο των «Φουστανελάδων – Κορδελάτων» με την μεγάλη συμμετοχή από τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Το κρασί, οι μεζέδες και ο άφθονος χορός συνοδεύουν με κέφι τους συμμετέχοντες.

Η Καθαρή Δευτέρα θα βρει τον κόσμο να γιορτάζει τα Κούλουμα σε κάθε γωνιά του νησιού και να πετά τους χαρταετούς του, ραντεβού στην παραλία του Αλυκού.
this is naxos magazine
Sponsors