Εξερεύνησε / Χωριά / Αλφαβητικά

Αγγίδια

Πρόκειται για το πρώτο χωριό που συναντά κανείς φεύγοντας από τη χώρα στα 3 χιλιόμετρα.

Άγιος Αρσένιος

Το χωριό ονομάζεται αλλιώς και Αγερσανί και σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από ένα μικρό εκκλησάκι που βρέθηκε λίγο έξω από τον οικισμό.

Άγιος Θαλέλαιος

Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού. Οι κάτοικοί του περίπου 90 είναι κυρίως γεωργοί που ασχολούνται με τις καλλιέργειες της εύφορης κοιλάδας του οικισμού.

Ακαδήμοι

Μικρό χωριό κοντά στο Χαλκί. Κατάφυτο σε μια κοιλάδα το γραφικό αυτό μέρος με τα στενά σοκάκια του και τον πύργο του Καλαβρού- Μαρκοπολίτη να εντυπωσιάζει.

Απείρανθος

Η Απείρανθος, κοινότητα μέχρι το 1998, οικισμός (τοπικό διαμέρισμα) του δήμου Δρυμαλιάς Νάξου εν συνεχεία και σήμερα Δημοτική κοινότητα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Απόλλωνας

Στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Χώρα βρίσκεται αυτό το μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό.

Βίβλος- Τρίποδες

Το χωριό των ανεμόμυλων που κοσμούν αναμφισβήτητα το χωριό στο ύψωμά του και σχηματίζουν ένα μοναδικό κάδρο. Βρίσκεται στα 8 χιλιόμετρα από τη χώρα.

Γαλανάδο

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Χώρα στα νοτιοδυτικά και κτισμένο αμφιθεατρικά το μικρό αυτό χωριό έχει μια υπέροχη θέα προς τον κάμπο των Λειβαδιών και τη Χώρα.

Γαλήνη

Βρίσκεται σε ένα κατάφυτο μέρος που το περιβάλλον και μόνο θα σας αποζημιώσει.Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του και συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους του γνωρίζοντας έτσι τον τρόπο ζωής τους, ξαποστάστε στα μαγαζιά του για μια ρακή ή κάποιον μεζέ.

Γλινάδο

Βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από τη Χώρα σε ύψωμα στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού με θέα όπως και το Γαλανάδο αμφιθεατρική.

Δαμαλάς

Μικρό χωριό σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τη Χώρα κοντά στην περιοχή της Τραγαίας. Στο χωριό κατοικούν λίγοι αλλά πολύ φιλόξενοι κάτοικοι έτοιμοι να σας καλοδεχτούν και να σας εξυπηρετήσουν.

Δαμαριώνας

Μικρό παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στο κάμπο της Τραγαίας ανάμεσα σε καλλιέργειες και ελαιόδεντρα. Απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Δανακός

Ορεινό χωριό σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα κτισμένο ανάμεσα σε δυο πλαγιές πλούσιο σε βλάστηση.

Εγγαρές

Στο βόρειο οδικό τμήμα και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Χώρα βρίσκεται το χωριό των Εγγαρών μέσα στον ομώνυμο καταπράσινο κάμπο.

Καλόξυλος

Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι με μόλις 100 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του Χαλκείου (Τραγαίας),16 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Κεραμί

Ανήκει και αυτό στην περιοχή της Τραγαίας στα 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα στον κατάφυτο κάμπο που απλώνεται στα πόδια του.

Κεραμωτή

Ένα από τα πολύ όμορφα ορεινά και ακόμα παραδοσιακά χωριά της Νάξου σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα, ανάμεσα στα βουνά Κόρωνος και Βουνό.

Κορωνίδα - Κωμιακή

Στο βόρειο κομμάτι του νησιού και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από το λιμάνι της Νάξου βρίσκεται η Κορωνίδα ή αλλιώς Κωμιακή για τους ντόπιους. Αποτελεί ένα από τα μεγάλα σμυριδοχώρια του παρελθόντος.

Κόρωνος

Σημαντικότατο και ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά της Νάξου με σπουδαία παράδοση και ιστορία. Βρίσκεται σε απόσταση 34 χιλιομέτρων από τη Χώρα στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Κουρουνοχώρι

Μικρό χωριό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις Μέλανες σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα.

Κυνίδαρος

Ο  Κυνίδαρος, κοινότητα μέχρι το 1998 και οικισμός (τοπικό διαμέρισμα) του Δήμου Νάξου  εν  συνεχεία και σήμερα Δημοτική κοινότητα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται στο κεντρικό - βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Μέλανες

Ένα από τα πιο παλιά χωριά του νησιού σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Νάξου. Το όνομα προέρχεται από τα αρχαία χρόνια.

Μέση

Μικρό γραφικό χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα που βρίσκεται ανάμεσα στον Απόλλωνα και το Σκαδό, πιθανότατα για το λόγο αυτό ονομάζεται και Μέση.

Μονή

Ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων με μοναδική θέα που ατενίζει τον κατάφυτο κάμπο της Τραγαίας.

Μονοίτσια

Ένα μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται στη κοιλάδα της Τραγαίας κτισμένο δίπλα σε ρέμα με τα λιγοστά αλλά πολύ γραφικά σπιτάκια του.

Μύλοι

Πρόκειται για ένα άγνωστο σχετικά χωριό της Νάξου που ωστόσο το ενδιαφέρον και η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Ανήκει στην περιοχή των Μελάνων ανάμεσα στο Κουρουνοχώρι και τις Μέλανες.

Ποταμιά

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το λιμάνι βρίσκεται Η Ποταμιά, ένα από τα πολύ όμορφα χωριά του νησιού κτισμένο σε μια κοιλάδα πλούσια σε βλάστηση.

Σαγκρί

To χωριό αυτό βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το λιμάνι ανάμεσα σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Νάξου.

Σκαδό

Ένα από τα μικρότερα αλλά πολύ γραφικά χωριά του νησιού σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Αποτελεί και αυτό με τη σειρά του ένα από τα σμυριδοχώρια.

Τσικαλαριό

Πρόκειται για μικρό χωριό που απέχει 9 χλμ από τη Χώρα και βρίσκεται στον οδικό άξονα μεταξύ Χαλκίου και Ποταμιάς.

Φιλότι

Στα 17 χλμ από τη Χώρα βρίσκεται το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου κτισμένο ανάμεσα σε δυο καταπράσινες πλαγιές. Πρόκειται για το χωριό με την μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη Χώρα και αριθμεί περισσότερους από 2000 μόνιμους κατοίκους.

Χαλκί - Τραγαία

Στο κέντρο του νησιού, 16 χλμ από τη Χώρα, βρίσκεται το κατάφυτο από ελιές λεκανοπέδιο της Τραγαίας. Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της «Κορώνου» και του «Φαναριού» στα βόρεια και από το μεγαλοπρεπή «Ζα» στα νοτιοανατολικά.

Χώρα Νάξου

Πρόκειται για το λιμάνι του νησιού και το πρώτο μέρος που συναντάτε φθάνοντας στη Νάξο. Αποτελείται από διάφορα μέρη όπως τα «Παλάτια» με την εντυπωσιακή Πορτάρα, το Κάστρο, τη Γρόττα και την περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
this is naxos magazine
Sponsors