Ποτοποιείο Μ.Γ. Βαλληνδρά

Στη Νάξο, για τρεις τουλάχιστον αιώνες, ανθούσε η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου και η εμπορία του καρπού του που εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες και αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας .
Τα φύλλα της κιτριάς, χρησιμοποιούνταν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, γι΄αυτό και το πρώτο όνομα του ποτού είναι κιτρόρακο.

Εκφραστής και συνεχιστής, σε πιο οργανωμένη βάση, αυτής της παράδοσης ήταν ο Γρηγόριος Μ. Βαλληνδράς με τη μικρή μονάδα που ίδρυσε (περίπου το 1870) στο Χαλκί της Νάξου. Τη μονάδα αυτή οργάνωσε και ανέπτυξε ο γιος του Μάρκος Γ. Βαλληνδράς στο όνομα του οποίου δόθηκε και η πρώτη (επίσημη) άδεια  λειτουργίας της ποτοποιίας το 1896 κι ο οποίος έκανε εξαγωγές σε όλα τα μέρη που τότε ανθούσε ο ελληνισμός (Ρωσία, Αίγυπτο, Μικρά Ασία, Αμερική κ.τ.λ.).
Από το 1896 μέχρι σήμερα συνεχίζεται αδιάκοπα η παραγωγή του κίτρου Νάξου από την  τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά. Στον ίδιο χάλκινο άμβυκα αποστάζονται τα φύλλα της κιτριάς δίνοντας το μοναδικό σε άρωμα  απόσταγμα που αποτελεί ένα από τα τρία ποτά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στην Ελλάδα.
Το παραδοσιακό αποστακτήριο Βαλληνδρά λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος, όπου προσφέρει  ένα ταξίδι στο χρόνο και στα μυστικά της απόσταξης.Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα επιπλέον να δοκιμάσει εκτός από τους τρεις τύπους του Κίτρου και τα υπόλοιπα προ’ι’όντα της ποτοποιίας. 
 
Φραγκουδάκη Κατερίνα
this is naxos magazine
Sponsors