Ανεμόμυλοι

Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για τον αέρα τους και η Νάξος δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι η ύπαρξη των ανεμόμυλων που εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την αιολική ενέργεια άκμασαν τα παλιότερα χρόνια στο νησί.

 Στα περισσότερα μέρη της χώρας η κατασκευή τους ήταν παρόμοια, πρόκειται για διώροφες πέτρινες κατασκευές με κυλινδρικό σχήμα. Ο πάνω όροφος ήταν υπεύθυνος για το σύστημα κίνησης (άξονας, πανιά, σκελετός) και το κάτω τμήμα χρησιμοποιούνταν για την άλεση (μυλόπετρα) και τη φύλαξη των σιτηρών.
Χρησιμοποιούσαν πανιά μήκους 5-15 μέτρων που είχαν την ικανότητα με τη βοήθεια του ανέμου να αλέθουν από 20-70 κιλά την ώρα. Η κατασκευή τους γινόταν από υλικά της περιοχής, συνήθως μάρμαρα και σχιστόλιθοι.

Οι λεγόμενοι μυλωνάδες ήταν υπεύθυνοι για τη διαδικασία και ειδοποιούσαν τους κατοίκους για να πάνε την πραμάτεια τους για άλεσμα όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν. Οι ανεμόμυλοι αποτέλεσαν πολύτιμο εργαλείο για τους ντόπιους και η συνεισφορά τους στην οικονομική ζωή του τόπου ήταν σημαντικότατη.

Στο  χωριό Τρίποδες θα δείτε τρεις να δεσπόζουν στο ύψωμα του λόφου απέναντι από τον οικισμό. Ο ένας είναι αναπαλαιωμένος σε πολύ καλή κατάσταση, μπορείτε να τον επισκεφθείτε και να έχετε μια εικόνα για το ισχυρό παρελθόν τους. Στο χωριό της Απειράνθου επίσης βρίσκονται οι μύλοι του Λαφαζάνη και του Μαργαρίτη, στο Σαγκρί ο μύλος του Σοφικίτη και τέλος στο Φιλότι ο μύλος του Μαργαρίτη.
this is naxos magazine
Sponsors