Πεζοπορία

 
Περπατώντας κανείς το νησί της Νάξου έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την υπέροχη φύση του τόπου που η ποικιλία της θα σας εντυπωσιάσει. Στις πεζοπορικές αυτές διαδρομές θα συναντήσετε και θα διασχίσετε μονοπάτια, καλντερίμια και χωματόδρομους που άλλοτε ένωναν τα χωριά και έφερναν τον κόσμο σε επικοινωνία.

Η εναλλαγή των εικόνων έντονη και το ενδιαφέρον σίγουρα θα παραμείνει αμείωτο συναντώντας μνημεία, πεδιάδες, βουνά, πηγές αλλά και κατοίκους στα χωριά που θα βρεθεί ο οδοιπόρος και θα έχει την ευκαιρία να ξαποστάσει, να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει την περιήγησή του.

Προτεινόμενες διαδρομές
 

Φιλότι- Κορυφή Ζα- Φιλότι (5,6 χλμ, 2 ώρες και 30΄)

Πρόκειται για την ανάβαση στο ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, το όρος Ζα που φημολογείται πως πήρε το όνομά του από το θεό Δία που έζησε στο σπήλαιο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους.
Η πεζοπορική αυτή διαδρομή αρχίζει από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στο δρόμο μεταξύ Φιλοτίου και Δανακού. Εκεί θα συναντήσετε το μονοπάτι που είναι εμφανές, στην πορεία σας μετά από 45΄ χωρίζεται στα δύο, επιλέξτε τη δεξιά κατεύθυνση που είναι βατή γιατί η άλλη διαδρομή είναι επίπονη και υπάρχει και η πιθανότητα να χαθείτε.
Συνεχίστε την πορεία σας ως την κορυφή όπου θα ατενίσετε όλη τη Νάξο και τα γειτονικά νησιά. Η πανοραμική θέα είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Επιστρέψτε από την ίδια διαδρομή.

 
Απείρανθος-Σμυριδωρυχεία-Μουτσούνα (11,8 χλμ, 4 ώρες)

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από την κεντρική πλατεία της Απειράνθου. Εκεί θα συναντήσετε το καλντερίμι και η πεζοπορία σας αρχίζει, θα κινηθείτε σε απότομες πλαγιές με μοναδική θέα μέχρι να συναντήσετε ένα ρέμα και να αντικρύσετε τα σμυριδωρυχεία έπειτα από δύο ώρες περίπου. Οι σπηλιές-σύραγγες των μεταλλείων καθώς και τα εναέρια βαγόνια μεταφοράς της σμύριδας συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Οι επιλογές στη συνέχεια είναι δύο, είτε επιστρέφετε από τον ίδιο δρόμο στο χωριό είτε συνεχίζετε προς τη Μουτσούνα. Αν επιλέξετε το δεύτερο συνεχίστε τη διαδρομή σας λίγο από το ασφαλτοστρωμένο κομμάτι και περίπου 1,5 χλμ θα βρεθείτε σε ένα πέταλο του δρόμου που δεξιά του θα δείτε ένα κατηφορικό μονοπάτι. Περπατήστε στο ρέμα κατά μήκος ενός χωματόδρομου και σε 30 λ΄ θα αντικρύσετε το γραφικό λιμανάκι της Μουτσούνας όπου κάποτε κατέληγαν τα βαγόνια φορτωμένα με τη σμύριδα για να ξεκινήσουν και αυτά με τη σειρά τους τη δική τους διαδρομή.
 
Τσικαλαριό- Απάνω Κάστρο- Άνω Ποταμιά (3χλμ, 1,5 ώρα)

Αφετηρία από το χωριό του Τσικαλαριού που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος του νησιού. Εκεί θα συναντήσετε το μονοπάτι και θα το ακολουθήσετε αρχικά προς τα βόρεια και μετά από 2χλμ με δυτική κατεύθυνση θα περάσετε από ένα αρχαίο νεκροταφείο και θα ακολουθήσετε μια απότομη ανηφόρα που θα σας φέρει στο Απάνω Κάστρο. Αυτό δεσπόζει επιβλητικό σε υψόμετρο 420 μ. πάνω στο λόφο που έχει θέα προς την κοιλάδα.
Το τοπίο καθόλη τη διαδρομή είναι σκληρό αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό αφού τα βράχια σχηματίζουν παράξενες συνθέσεις. Αφού ξαποστάσετε για λίγο στο κάστρο, κινηθείτε προς τα δυτικά και μετά το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα που θα συναντήσετε ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που θα σας κατευθύνει στο χωριό της Άνω Ποταμιάς.    
 
Κάστρο της Απαλύρου (5,6χλμ, 3 .ώρες)

Πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή αν και άγνωστη σχετικά, αξίζει το χρόνο σας αφού θα σας οδηγήσει σε ένα βυζαντινό κάστρο ιδιαίτερης σημασίας για τη Νάξο. Αφετηρία είναι το χωριό του Σαγγρίου όπου θα βρείτε την  ομώνυμη πινακίδα «Κάστρο Απαλύρου».
Η διαδρομή είναι δύσκολη αφού δεν υπάρχει ευκρινές μονοπάτι. Μετά την πινακίδα κινηθείτε στο χωματόδρομο προς τα νοτιοανατολικά και θα δείτε ένα έρημο σπίτι, εκεί συνεχίζετε προς το κάστρο που είναι ορατό πια. Ανηφορίζοντας θα συναντήσετε τα τείχη του επιλέξτε την αριστερή πορεία και σύντομα θα φτάσετε στο κάστρο που στέκεται επιβλητικό σε υψόμετρο 470μ. Το ερημικό τοπίο χαρίζει στο κάστρο και στη διαδρομή τη δική του προσωπική γοητεία. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.   
 
Εγγαρές – Κυνίδαρος (6χλμ, 2 ώρες)

Μια διαδρομή που ακολουθεί κυρίως ένα ρέμα και θα σας συναρπάσει με το πράσινο που θα συναντήσετε κατά τη διάρκειά της. Αφετηρία το χωριό των Εγγαρών που θα συναντήσετε το μονοπάτι, καλό είναι να απευθυνθείτε στους ντόπιους που πρόθυμα θα σας υποδείξουν την αρχή του.
Αφού το βρείτε κινήστε κατά μήκος του ποταμού περίπου για 3χλμ μέχρι που συναντάτε ένα δίτοξο γεφύρι και εκεί ξεκινά ένας χωματόδρομος που σας οδηγεί στο χωριό που λέγεται Κυνίδαρος. Η επιλογή του μονοπατιού πιθανώς να σας δυσκολέψει αρκετά αφού δεν είναι τόσο ευκρινές.
Στην πορεία της διαδρομής θα συναντήσετε πολλούς νερόμυλους που άλλοτε έσφυζαν από δραστηριότητα, σήμερα οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι. Αξίζει να επισκεφθείτε την παλαιοβυζαντινή εκκλησία του Άγιου Αρτέμιου που βρίσκεται κοντά στο πέτρινο γεφύρι. Ακόμα σε μερικά σημεία της πεζοπορίας σας υπάρχουν μικρές λιμνούλες που ακόμα και το καλοκαίρι είναι ιδανικές για μια δροσιστική βουτιά.  
 
Απείρανθος – Κόρωνος – Σκαδό (9χλμ, 4,5 ώρες)

Η διαδρομή σας ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο της Απειράνθου, καλό είναι να ρωτήσετε που θα βρείτε ένα μικρό δρόμο από μπετό που θα σημάνει και την αρχή της πορείας σας.
Κινηθείτε κατηφορικά προς την εύφορη περιοχή του χωριού και μην παραλείπετε νε κλείνετε όποιες πόρτες συναντάτε αφού χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους για τις κατσίκες τους. Μετά από 3χλμ περίπου περπατώντας στο μονοπάτι πηγαίνετε αριστερά για να συναντήσετε τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Εκεί συνεχίζετε προς τα δεξιά και αφού περπατήσετε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο συναντάτε τη εκκλησία του Σταυρού με τη μοναδική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της Νάξου και στον ορίζοντα να απλώνεται η θάλασσα. Συνεχίστε από την άσφαλτο προς Απόλλωνα και σύντομα θα βρεθείτε σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στα επόμενα δυο χωριά που έχετε την ευκαιρία να τα βλέπετε κατευθυνόμενοι προς τα εκεί.
Φτάνοντας στο τελείωμα του μονοπατιού ακολουθήστε τα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στο κεντρικό σημείο της Κορώνου. Ξαποστάστε στο υπέροχο αυτό χωριό της ορεινής Νάξου όπου φημίζεται για τη φιλοξενία και τα εκλεκτά προϊόντα του, μια στάση στις ταβέρνες του κρίνεται απαραίτητη. Στη συνέχεια διασχίζοντας το χωριό θα βρεθείτε σε ένα μονοπάτι που βόρεια οδηγεί στο γειτονικό γραφικό χωριό του Σκαδού σε λιγότερο από μία ώρα.   
this is naxos magazine
Sponsors